Wednesday, September 12, 2012

Laksa Kelantan

Jan 14, 2011 
multiply.com

Semalam baru dok bercadang nak masak laksa, tup2 pagi ni dapat mesej daripada Nadzim, 'laksa 2kg, santan berapa?' Hehe, seumpama hasrat hati dimakbulkan Allah.. Alhamdulillah. 

Tapi yang lawaknya, bila tiba2 Nadzim terjah ngan soalan tu, saya terkedu gak nak menjawab.. Hehe... Betapa lamanya saya tak masak laksa kelantan sampai dah lupa sukatan2 nih..Dulu2 boleh lah jugak telepon arwah ma, sekarang ni kalau tanya nenek pun dah boleh agak apa jawapan dia -'mok dah lama tak masak, demo jah hok dok masak la ni..'

Rupa2nya Nadzim berjaya dapatkan laksa basah dari pembekal Koperasi JML Berhadyang memang bawa khusus dari Kelantan. Siap masak malam tadi, terus angkut ngan lori ke Lembah Kelang..Hebat.. Kalau nak diikutkan, orang tu tak nak bagi sebab dia dah bawa cukup2 untuk tempahan pemborong, tapi dengan sifat persistent yang ada pada Nadzim, dia berjaya dapatkan 2kg laksa dengan harga RM2.50 1kg.  Orang lain yang turut berminat nak beli tak dapat.. Well, bagi yang tinggal kat Lembah Kelang dan Kajang, next time kalau nak makan laksa, boleh call no ni untuk tempahan: 

0123483664 Pn. Roslinda 


0122346609 Pn. Wan Aneazam 

0176632058 En. Mohamad Dailmi 





Masak laksa Kelantan ni kena tahu teknik, barulah sedap. Kalau tak, kuah jadi berketul, atau pecah minyak dan tak naik bau.. Laksanya pulak mesti nak guna yang basah, halus (seperti sphageti bukan halus macam angel hair) dan tak lembik. Laksa kering yang kebiasaannya diguna untuk laksa Penang tak begitu  sesuai nak dimakan dengan kuah laksa Kelantan, sebab laksa kering tak menyerap kuah. Kuah laksa Kelantan adalah kuah yang bersantan, dan biasanya time nak makan tu kita tak masukkan sebanyak kuah laksa Penang.

Laksa nih, kalau mengikut kata orang2 tua di Kelantan, orang yang ada masalah sakit urat, accident dan apa2 masalah berkaitan dengan urat sendi dan tulang, tak boleh makan laksa. Nanti bertambah sakit. Biasanya untuk mereka nih, diberi alternatif lain iaitu laksam. Masa dulu2 saya pernah tanya nenek kenapa tak boleh.. Hehe jawapannya semata2 berasaskan logik orang tua dan sememangnya tidak dianggap logik untuk orang muda.  Kata nenek, laksa ni susah nak buat, guna kekuatan  tenaga.. berbeza ngan laksam, cuma tuang adunan nipis dalam tudung periuk, kemudian kukus. Hehe.. Ala2 sumpahan lah kot..

Pada saya, you are what you think. Kalau fikir makan laksa ni sakit urat, hah dapatlah sakit urat.. Makan je and think positively, in sha' ALlah tak memudaratkan. Lagi pulak sekarang ni dah  guna teknologi moden dalam pembuatan laksa, mudah dan tak banyak menggunakan tenaga lagi dah..


Back to masak memasak kuah laksa. Formula  asas untuk kuah laksa/laksam Kelantan ni - 

1kg santan: 1kg ikan : 3kg laksa basah

Hehe kalau untuk 2kg laksa, nak kena buat matematik mudahla..  (patutle cikgu maths dulu cakap, masak kat dapur pun kena guna matematik). Tapi bila bab memasak ni, bukan boleh nak betul2 ikut sukatan. Campak2 and agak2 cooking juga yg best.. Yg tak bestnya, kadang jadi sedap, kadang tak sedap... 

Yang saya masak tadi alhamdulillah sodap. So herein, I jot down the recipe for my own reference..

Bahan:
1kg laksa untuk lunch dan 1kg untuk dinner
A.
2kg laksa basah (kalau susah nak dapat, boleh guna laksa kering yang halus atau sphagetti)

B. Untuk Kuah 

Kuah laksa

8 ekor ikan selayang a.k.a sardin saiz besar +sederhana (bukan sardin dalam tin. since Nadzim beli 1kg, takkan le nak timbang ikan biar jadi 600g kan? So I ikut je instinct, simpan 2 ekor dan guna 8 ekor)
1/2 kg santan pekat + about 4 cawan air (air ni 1'm not sure banyak mana, lupa nak sukat tadi. almaklum masak campak2.. yg penting kuah tak nak cair)
10 ulas bawang merah (boleh juga guna 5 ulas bawang merah dan 1/2 biji bawang besar)
5 ulas bawang putih
2 inci halia
garam
3 sudu teh gula
asam keping
1/2 sudu teh serbuk lada hitam


C. Untuk Ulam (semua dihiris halus)
Ni je ulam yang Nadzim beli, kobis pun kobislah janji sedap

kacang panjang
daun serai kayu (boleh gantikan dengan daun selum atau daun tenggek burung)
daun kesum
timun batang
taugeh
bunga kantan

D. Penambah Perisa 
Belacan, garam dan sambal

Cili Kering+ garam ditumbuk halus
Sedikit Belacan
Sedikit garam halus
Limau Nipis dipotong kecil

CARA
  1. Ikan direbus sekejap dengan 3 keping asam gelugur dan sedikit garam.
  2. Blend bawang putih dan halia, ketepikan.
  3. Blend bawang merah, ketepikan.
  4. Masukkan isi ikan rebus dan sebahagian santan ke dalam blender, kisar sehingga betul2 halus 
  5. Tuangkan santan dan isi ikan ke dalam periuk.
  6. Masukkan bawang merah.
  7. Sentiasa kacau supayah kuah tak berketul.
  8. Masukkan garam, gula dan asam gelugur yang digunakan untuk merebus ikan tadi dan kalau tak masam tambah 1 keping lagi asam gelugur.(Kuah laksa Kelantan tak masam macam laksa Penang. Lebih kurang macam masak gulai je.. )
  9. Teruskan mengacau kuah sehingga mendidih. Jangan biarkan terlalu lama supaya kuah tak pecah minyak.
  10. Sebelum diangkat, akhir sekali masukkan bawang putih dan halia yang dikisar serta serbuk lada hitam.
  11. Hidangkan dengan laksa, ulam2an dan bahan2 penambah perisa

TIPS:
  1. Pilih laksa yang halus dan tak lembik.
  2. Jangan guna ikan selar sebab kurang manis. Kalau tak ada selayang, guna ikan kembung. Hehe kalau banyak duit, guna ikan tenggiri supaya kuah nampak lebih putih.
  3. Isi ikan yang nak diblend tu, jangan masukkan dalam blender banyak sangat, nanti kuah akan berketul2 dan jadi tak cantik. Masuk sikit2  blend dengan santan. Kalau guna air, kuah akan jadi cair.
  4. Halia, bawang putih dan serbuk lada hitam kena masukkan akhir sekali supaya naik bau laksa..
  5. Jangan  biarkan terlalu lama di atas api, supaya kuah tak pecah minyak.
  6. Sentiasa kacau supaya kuah tak berketul.
  7. Bahan2 penambah perisa disediakan dalam hidangan laksa Kelantan. Jadi senanglah untuk memenuhi selera manusia yang banyak ragam. Sesiapa nak makan pedas, boleh tambah cili, siapa yang rasa tak cukup masin sila tambah garam, siapa yang nak belacan boleh masukkan belacan, siapa yang nak masam perahkan limau nipis.

No comments:

Post a Comment