Wednesday, September 12, 2012

Kek Pisang Mudah

 Hari Sabtu lepas, Kak Maznah ajak saya ke rumah makciknya di Simpang Renggam. Na dan Anas ikut sama.

Sebelum balik, Kak Sa'adah berikan 2 plastik berisi pucuk manis, 3 sikat pisang lemak manis, limau nipis dan cili padi. Hari ni pisang lemak manis dah masak ranum. Saya sorang nak habiskan 3 sikat pisang memang impossible. Walaupun sedap, tak akan mampu saya habiskan..Nak-nak saya tengah merempit puasa Shawwal.. Lagilah macam tak ada masa nak makan. 1 sikat dah bagi Anie petang tadi masa dia ajak berbuka kat rumah dia.

Dalam kepala dah fikir2 dah nak buat apa dengan pisang tu. Cokodok Kak Besah ataupun kek pisang ataupun banana smoothies.. Kemungkinan besar kek pisang, sebab boleh disimpan lama..

Sumber: The Baking Studio



A
1 cwn gula pasir
5 biji telor (grade B)
1 sudu makan ovalette

B
5 biji pisang berangan/embun/kapas (+/- 500gm mashed banana)
1 cwn minyak/butter cair (200ml only)
-lenyek aja, dah betul2 hancur masukkan minyak, sebatikan


C (ayak bersama)
3 cwn tepung
1 1/2 s/t soda bikabonat
1 1/2 s/t baking powder

D (sendiri tambah)
1 sudu teh esen pisang


-Pukul A hingga kembang, masukkan esen pisang, masukkan B, masukkan C.
-Bakar. (suhu 160 darjah celcius, 50 minit utk kek besor, 25 minit utk kek cawan)

No comments:

Post a Comment