Friday, November 2, 2012

Makaroni Bakar

Sumber: Kasih Fatimah

Bahan-bahan:
  • Daging cincang
  • 2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 1 batang carrot (parut)
  • 3 biji bawang putih (tumbuk)
  • 3 biji bawang merah (tumbuk)
  • 15 biji bawang merah (dimayang utk dibuat bawang goreng)
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • 10 biji telur (dikepuk)
  • 3 sudu besar rempah kurma (campur ngan sedikit air)
  • Garam & gula secukup rasa
  • 1 paket macaroni (direbus)
Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih & merah yg dutumbuk
  2. Masukkan rempah kurma dan biarkan garing
  3. Masukkan daging cincang dan ½ cawan air
  4. Masukkan garam & gula secukup rasa
  5. Biarkan kering. Kemudian tutup api.
  6. Masukkan macaroni, bawang besar, bawang goreng, carrot, daun sup & daun bawang. Gaulkan rata
  7. Masukkan dalam bekas
  8. Tekan sedikit
  9. Masukkan telur dan biar ia meresap ( telur biar sama aras dgn macaroni)
  10. Bakar lbh kurang 30 – 45 minit dalam suhu 180


RESIPI 2
Sumber: Pasti Cuba
Bahan-bahan
  • 500g makaroni
  • 250g daging ayam cincang
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu teh serbuk cili @ serbuk paperika
  • 1 labu bawang besar ( didadu)
  • 4 ulas bawang putih( didadu)
  • 1 biji cili merah
  • sedikit daun sup
  • 3 batang sosej
  • 4 biji cendawan butang dlm tin
  • garam dan gula secukup
  • 100 g cheese
  • 5 biji telur
  • 1 cawan susu segar


Cara-cara
  1. Rebus makaroni sampai lembut, kemudian sejatkan.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan, masukkan daging cincang kemudian kacau sehingga masak.
  3. Masukkan kesemua rempah kedalam daging dan kacau. Tambah sedikit air dan masukkan garam dan gula. Kacau sehingga masak.
  4. Campurkan telur dengan susu segar dan kacau.
  5. Campurkan makaroni dengan daging cicang dan gaul sehingga sebati.
  6. Masukkan kedalam acuan, kemudian masukkan telur.
  7. Letakkan sosej, cendawan butang, cili merah dan daun sup diatas makaroni.
  8. Akhir skali letakkan cheese diatas dan bakar.

1 comment:

  1. TFS kak. Serupa benar dengan cara orang Indonesia memasaknya. Hanya kami tak memakai bubuk kari. Sedap betul bila masih panas-panas, aduhai, menitik air liur saya.

    ReplyDelete