Bahan-bahan:
- Daging cincang
- 2 biji bawang besar (potong dadu)
- 1 batang carrot (parut)
- 3 biji bawang putih (tumbuk)
- 3 biji bawang merah (tumbuk)
- 15 biji bawang merah (dimayang utk dibuat bawang goreng)
- Daun sup
- Daun bawang
- 10 biji telur (dikepuk)
- 3 sudu besar rempah kurma (campur ngan sedikit air)
- Garam & gula secukup rasa
- 1 paket macaroni (direbus)
Cara-cara:
- Tumis bawang putih & merah yg dutumbuk
- Masukkan rempah kurma dan biarkan garing
- Masukkan daging cincang dan ½ cawan air
- Masukkan garam & gula secukup rasa
- Biarkan kering. Kemudian tutup api.
- Masukkan macaroni, bawang besar, bawang goreng, carrot, daun sup & daun bawang. Gaulkan rata
- Masukkan dalam bekas
- Tekan sedikit
- Masukkan telur dan biar ia meresap ( telur biar sama aras dgn macaroni)
- Bakar lbh kurang 30 – 45 minit dalam suhu 180
RESIPI 2
Sumber: Pasti Cuba
Bahan-bahan
- 500g makaroni
- 250g daging ayam cincang
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu teh serbuk cili @ serbuk paperika
- 1 labu bawang besar ( didadu)
- 4 ulas bawang putih( didadu)
- 1 biji cili merah
- sedikit daun sup
- 3 batang sosej
- 4 biji cendawan butang dlm tin
- garam dan gula secukup
- 100 g cheese
- 5 biji telur
- 1 cawan susu segar
Cara-cara
- Rebus makaroni sampai lembut, kemudian sejatkan.
- Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan, masukkan daging cincang kemudian kacau sehingga masak.
- Masukkan kesemua rempah kedalam daging dan kacau. Tambah sedikit air dan masukkan garam dan gula. Kacau sehingga masak.
- Campurkan telur dengan susu segar dan kacau.
- Campurkan makaroni dengan daging cicang dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan kedalam acuan, kemudian masukkan telur.
- Letakkan sosej, cendawan butang, cili merah dan daun sup diatas makaroni.
- Akhir skali letakkan cheese diatas dan bakar.
TFS kak. Serupa benar dengan cara orang Indonesia memasaknya. Hanya kami tak memakai bubuk kari. Sedap betul bila masih panas-panas, aduhai, menitik air liur saya.
ReplyDelete