Saturday, September 16, 2017

Tom Klong Pla (Hot & Sour Fish Soup)

Alhamdulillah, today I got to know a new dish that is similar to tom yam - Tom Klong. Easy peasy yet delicious dish especially to those who love  sour and spicy food. Antara bezanya dengan tomyam bawang merah dan cili kering disangai dan dimasukkan sebiji-biji tak perlu ditumbuk atau dihiris.

Let's check out the ingredients:


  1. Fish (ikan kerisi pun boleh), dilumur garan dan digoreng sekejap dengan sedikit minyak  (boleh juga dibakar)
  2. bawang merah dan cili kering disangai. Lengkuas dan serai juga boleh disangai sehingga naik bau.
  3. Masukkan air dalam periuk, letakkan sedikit hirisan lengkuas, serai dititik, daun limau purut, bawang merah dan cili kering yang disangai tadi sebiji2. Bawang merah tu kupaslah kulitnya, jangan pulak letak ngan kulit2.. (boleh juga kalau nak tambah akar  ketumbar)
  4. Masukkan air asam jawa dan sos ikan.
  5. Masukkan garam dan gula melaka secukup rasa
  6. Masukkan lagi lengkuas, daun limau purut, serai, tomato, daun saderi untuk menambahkan rasa. Bila dah tutup api, boleh buang akar ketumbar.Nak tambah pedas buleh ketuk cili padi masuk dalam periuk atau buleh juga sediakan asing cilipadi tumbuk + fish sauce + perahan limau nipis dalam serving plate sebelum campurkan ngan sup ikan tadi.

Basic ratio untuk seasoning: 1 1/2 Tablespoon Fish Sauce, 1 1/2 Tablespoon Tamarind juice, 1/4 teaspoon sugar and 1/2 teaspoon lime juice  (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa masing-masing)

No comments:

Post a Comment