Sumber: Dah tak ingat kat mana. Minta halal ye tuan punya resepi. Terima kasih
Bahan-bahan
1 ekor ikan tenggiri (kira-kira 1 kg)
3 biji bawang besar, dikupas dan dihiris
9 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris
2 cm x 2 cm lengkuas, dikupas dan dihiris
3 cm x 2 cm halia, dikupas dan dihiris
3 cm x 2 cm kunyit, dikupas dan dihiris
3 batang serai, dihiris
125 ml air
6 1/2 sudu besar rempah kari ikan serbuk
450 gram kelapa parut yang dibuang kulit ari
3 sudu besar kerisik
1 1/2 sudu besar asam jawa, diramas dengan 125 ml air dan diperah airnya
Garam secukup rasa
Daun pisang, dipotong-potong sebesar
30 cm x 30 cm besar, dicuci dan dilayur
Daun pisang, dipotong-potong sebesar
30 cm x 5 cm, dicuci dan dilayur
Lidi pencungkil gigi
Herba dan daun kayu
(Pilih pucuk dan daun muda sahaja)
Daun belinjau
Daun buas-buas
Daun kesum
Daun kunyit
Daun mengkudu
Daun mengkudu belanda
Daun selasih
Daun semangkuk
Daun tenggek burung
Daun teh kampung
Daun ubi kayu
Caranya
1. Siang ikan dan potong ikut suka. Cuci dengan air bergaram dan tuskan.
2. Cuci dan siat-siat herba dan daun kayu. Ketepikan.
3. Bubuh bawang besar, bawang putih, lengkuas, halia, kunyit, serai dan air ke dalam jag mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
4. Masukkan rempah kari ikan dan kisar lagi sehingga rata. Tambah sedikit air jika perlu untuk menggerakkan mesin. Masukkan pula kelapa parut dan kisar lagi sehingga betul-betul halus. Tambah air jika perlu, tetapi jangan terlalu banyak kerana rempah botok-botok mestilah pekat. Tuang bahan kisar ke dalam mangkuk.
5. Campurkan air asam jawa dan kerisik ke dalam bahan kisar dan perasakan dengan garam.
6. Masukkan ikan dan gaul rata-rata. Perap selama 15 minit.
7. Sementara itu didihkan air di dalam kukusan di atas api menggelegak.
No comments:
Post a Comment