Monday, July 6, 2020

Nasi Dagang Tok Cik

Sumber:Norfanil
Bahan-bahan untuk Nasi: –
•4 cawan beras Jati
•1 cawan beras pulut
•3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam
•1 – 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam
•1 sudu halba
•2 ulas bawang merah-dimayang
•1/2 in halia-dimayanh

Cara cara :

1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok). Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit
 3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap.Gaul perlahan- lahan agar beras tidak patah.Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap
 4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
 5. Masukkan bawang, halia dan halba.
 6. Angkat nasi utk kali kedua dan masukkan santan pekat, kacau hingga rata hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
 7. Boleh dihidangkan….

Resepi Gulai Ikan Aya :
1.Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..
2.Jangan buang air rebusan



Bahan-bahan gulai :
•1 sudu serbuk ketumbar
•1/2 sudu serbuk jintan manis
•1/2 sudu serbuk  jintan putih
•2 hiris lengkuas (dikisar)
•1 hiris halia (dikisar)
•1 biji bawang besar (dikisar)
•3 ulas bawang putih (dikisar)
•3 sudu cili mesin
•1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram (nak sedap tambah lebih)
•1 1/2  liter santan
•1 batang kulit kayu manis
•1 sudu kerisik
•4 keping asam keping
•1/2 buku kecil gula melaka.
•Sedikit Belacan
•10 biji cili padi
•sedikit garam

Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak. ( letak sudu besi atau piring 
    jika tak santan akan melimpah..
 2 Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, serbuk,  rempah
   gulai cap bunga ros, cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam
   keping, dan gula melaka
 3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai
     dengan rasa.
 4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus.
     jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
 5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi dan juga belacan.
 6. Masak sehingga pekat.
7. Boleh ditambah telur rebus

No comments:

Post a Comment