Friday, October 20, 2017

Kek Marble Orange Coklat

Kenangkan telur double A masih berbaki, sayang pulak kalau nak dibiarkan lama. Nanti sejuk pulak telur tu. Malas macam mana pun nak kena rajinkan diri juga buat projek baking. Banyak hari dah dok fikir sama ada nak buat cream puff atau kek.

Petang ni, terus dapat buat keputusan bila nampak buah oren ada  beberapa biji dalam peti ais. Maka dengan itu timbul idea nak try buat kek marbled sicilian orange cake macam kat blog Bakescapade.

Tilik2 berat butter anchor kat peti ais tu cuma 227g. Resepi yang diberi nak kena guna 250g butter. Malas betul nak tambah sikit2 gitu. Belek2 resepi lain nak guna 175g butter pulak. Lagi malas, berbaki2 pulak..

Sudahnya, saya olah je resepi sendiri based on resepi Bakescapade. Alaa.. bukan susah pun. Ikut aje resepi kek pound asas - nisbah sama untuk gula: lemak: tepung .

Bahan-bahan

227g butter
227g gula kaster (yang ni saya jadikan 200g kononnnya tak nak manis sangat)
3 biji telur gred AA (ni pun pakai agak2 aje tengok berdasarkan konsistensi batter bila dah dimasukkan telur sebiji2. Resepi 175g guna telur 3 biji (lebih kurang 55g untuk 1 biji telur), resepi 250g guna telur 4 biji)
11/2 sudu teh orange zest
80ml perahan jus oren
1 sudu teh esen vanila
227g tepung kek, diayak
4 sudu besar serbuk koko, diayak

Cara


  1.  Pukul butter dan gula hingga gebu
  2. Masukkan telur sebiji, sebiji
  3. Masukkan esen vanila, orange zest dan jus oren
  4. Masukkan tepung sikit2, kelajuan mixer kena slow la kan, kang berterbangan pulak tepung
  5. Ambil 1/4 adunan, campurkan dengan serbuk koko. Gaul rata guna senduk kayu
  6. Sekarang buatla marble ikut kreativiti sendiri.
  7. Bakar dalam suhu 170C bergantung kepada oven masing2. Masa juga bergantung kepada oven dan saiz acuan. Pandai2 la agak sendiri.
Note: Hijau gunakan acuan aluminium yang 4 segi tepat kecik tu, dapat 2 adunan je. 



No comments:

Post a Comment