Thursday, October 24, 2013

Makaroni Bakar Ala Kelate

Tadi kak Maznah mintak saya masakkan makaroni bakar sepertimana yang dia pernah makan yang saya masak sebelum dia masuk wad dulu.

Resipi saya resipi campak2 aje..Kebanyakan resipi kat internet, makaroni bakar yang berkeju ala2 mat salleh punya resipi. Bagi orang Kelantan, makaroni bakar berbeza. Selalunya makaroni bakar dijual masa majlis2 tertentu atau time sekolah atau pejabat buat hari terbuka yang kita boleh beli makanan guna kupon yang dibeli lebih awal. Zaman saya kecik2 dulu, sebiji makaroni bakar harganya RM20. Mahal sebab banyak guna telur. 

Stressful juga nak masak makaroni bakar guna halogen oven ni..Hehe, memilikinya sudah lama.. Menggunanya belum mahir sebab jarang sangat guna. Masih belum pandai nak control suhu dan masa.. Pandai sangat beli benda pelik2 yang orang lain tak guna





MAKARONI BAKAR MALAY STAIL

bhn2 :

2 cwn makaroni - rebus dan toskan
1 bhagian dada ayam-rebus sampai masak dn carik2kan (ayam biasanya saya cincang, tidak dicarik)
1 paket rempah kari adabi ( kalau ikut resipi moksu guna rempah kurma dicampur dengan sedikit rempah kari)
4 ulas bwg merah-mayang (saya lebih suka guna bawang besar dipotong dadu)
2 ulas bwg putih-mayang
1/2 tin susu cair (saya tak pernah masukkan susu)
secawan air
10 bj telur A
garam
daun sup-hiasan
daun bawang-hiasan
cili hidup-hiasan
bwg goreng-hiasan
pencicah atau sos cili

cara2 :

-tumis bwg merah dan bwg putih hingga garing
-masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dengan sikit air
-kacau biar rempah masak n masukkan isi ayam yg dicarik
-buh garam n rasa la.ketepikan
-pukul telur hingga rata, masukkan susu cair dan air. masukkan makaroni yg dicelur td.
-masukkan rempah yg dimasak td.
-gaul rata. kalo tak masin, tambah grm skit lg..
-alas acuan 4 segi gn aluminium foil. masukkan adunan tadi..
-api oven 180 'c selama 1 jam setengah
-guna api atas dulu..bila nampak atasnya dah garing, tukar api atas plak
-bila masak, hias gn daun sup, daun sadri n bwg goreng

Saturday, October 5, 2013

Buat Sendiri Pop Corn


Pop corn adalah makanan nostalgia buat kami adik beradik. Dulu-dulu tiap kali nenek ke Kedai Sabtu, selain daripada tepung bungkus, pop corn lah yang sering dia  belikan untuk kami.

Sekarang pop corn sebungkus dah mahal. Lebih jimat kalau buat sendiri. Tak susah. Kosnya pun murah. Boleh buat banyak2.. Sepaket jagung untuk pop corn harganya lebih kurang rm3. Kalau beli pop corn yang dah siap, harganya pun lebih kurang juga..

Ni resipi yang saya dah cuba:
Sumber: Mat Gebu


BAHAN-BAHANNYA :-)
1/3 cawan jagung popcorn
1 camca besar mentega
2 1/2 camca besar minyak masak

BAHAN KARAMEL :-)
1/3 cawan gula pasir
1 camca besar mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk bersaiz besar. Masukkan mentega dan biar mentega cair, kacau rata. Letak sebiji jagung popcorn, bila jagung tu kembang, tu tanda dah ok. Masukkan kesemua jagung popcorn, kacau rata dan tutup periuk. Gocang perlahan dan nanti anda akan dengar bunyi jagung meletup2 dalam periuk anda. Sambil tu goyang2kan periuk (tapi jangan bukak tudung dia!!). Biar hingga senyap, bukak tudung periuk dan tuang popcorn dalam bekas lain. Ketepikan sekejap.
  2. Sediakan kuali, masukkan gula pasir, dan masak dengan api kecil hingga gula mencair, kacau hingga sebati. Masukkan mentega dan kacau rata hingga karamel bertukar perang. Masukkan popcorn dan gaul hingga rata. Guna api kecil.
  3. Bila karamel dah bersalut pada keseluruhan popcorn, matikan api dan alih ke dalam loyang. Ratakan dan biar sejuk. Kemudian lerai2kan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Bolehlah makan pada bila2 masa anda suka, masa ngadap TV pun sesuai, masa gossip bawah pokok ceri pun sesuai. Cuma kalau kandungan gula dalam darah anda tinggi, sah memang tak sesuai...Selamat mencuba!!..

Sumber:  Simply Recipe

INGREDIENTS

  • 3 Tbsp canola, peanut or grapeseed oil (high smoke point oil)
  • 1/3 cup of high quality popcorn kernels
  • 1 3-quart covered saucepan
  • 2 Tbsp or more (to taste) of butter
  • Salt to taste

METHOD

1 Heat the oil in a 3-quart saucepan on medium high heat.
2 Put 3 or 4 popcorn kernels into the oil and cover the pan.
3 When the kernels pop, add the rest of the 1/3 cup of popcorn kernels in an even layer. Cover, remove from heat and count 30 seconds. (Count out loud; it's fun to do with kids.) This method first heats the oil to the right temperature, then waiting 30 seconds brings all of the other kernels to a near-popping temperature so that when they are put back on the heat, they all pop at about the same time.
4 Return the pan to the heat. The popcorn should begin popping soon, and all at once. Once the popping starts in earnest, gently shake the pan by moving it back and forth over the burner. Try to keep the lid slightly ajar to let the steam from the popcorn release (the popcorn will be drier and crisper). Once the popping slows to several seconds between pops, remove the pan from the heat, remove the lid, and dump the popcorn immediately into a wide bowl.
With this technique, nearly all of the kernels pop (I counted 4 unpopped kernels in my last batch), and nothing burns.
5 If you are adding butter, you can easily melt it by placing the butter in the now empty, but hot pan.
6 Salt to taste.
Additional tips: From the comments section
a If you add salt to the oil in the pan before popping, when the popcorn pops, the salt will be well distributed throughout the popcorn.
b Fun toppings for the popcorn - Spanish smoked paprika, nutritional yeast, cayenne powder, chili pepper, curry powder, cumin, grated Parmesan cheese.
Yield: Makes 2 quarts, a nice amount for two people, or for one hungry one.