Thursday, October 24, 2013

Makaroni Bakar Ala Kelate

Tadi kak Maznah mintak saya masakkan makaroni bakar sepertimana yang dia pernah makan yang saya masak sebelum dia masuk wad dulu.

Resipi saya resipi campak2 aje..Kebanyakan resipi kat internet, makaroni bakar yang berkeju ala2 mat salleh punya resipi. Bagi orang Kelantan, makaroni bakar berbeza. Selalunya makaroni bakar dijual masa majlis2 tertentu atau time sekolah atau pejabat buat hari terbuka yang kita boleh beli makanan guna kupon yang dibeli lebih awal. Zaman saya kecik2 dulu, sebiji makaroni bakar harganya RM20. Mahal sebab banyak guna telur. 

Stressful juga nak masak makaroni bakar guna halogen oven ni..Hehe, memilikinya sudah lama.. Menggunanya belum mahir sebab jarang sangat guna. Masih belum pandai nak control suhu dan masa.. Pandai sangat beli benda pelik2 yang orang lain tak guna





MAKARONI BAKAR MALAY STAIL

bhn2 :

2 cwn makaroni - rebus dan toskan
1 bhagian dada ayam-rebus sampai masak dn carik2kan (ayam biasanya saya cincang, tidak dicarik)
1 paket rempah kari adabi ( kalau ikut resipi moksu guna rempah kurma dicampur dengan sedikit rempah kari)
4 ulas bwg merah-mayang (saya lebih suka guna bawang besar dipotong dadu)
2 ulas bwg putih-mayang
1/2 tin susu cair (saya tak pernah masukkan susu)
secawan air
10 bj telur A
garam
daun sup-hiasan
daun bawang-hiasan
cili hidup-hiasan
bwg goreng-hiasan
pencicah atau sos cili

cara2 :

-tumis bwg merah dan bwg putih hingga garing
-masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dengan sikit air
-kacau biar rempah masak n masukkan isi ayam yg dicarik
-buh garam n rasa la.ketepikan
-pukul telur hingga rata, masukkan susu cair dan air. masukkan makaroni yg dicelur td.
-masukkan rempah yg dimasak td.
-gaul rata. kalo tak masin, tambah grm skit lg..
-alas acuan 4 segi gn aluminium foil. masukkan adunan tadi..
-api oven 180 'c selama 1 jam setengah
-guna api atas dulu..bila nampak atasnya dah garing, tukar api atas plak
-bila masak, hias gn daun sup, daun sadri n bwg goreng

No comments:

Post a Comment