Saturday, October 20, 2012

Begedil Geragau

Hari ni pergi pasar tani dengan Kak Maznah.. Kononnya nak cari kupang macam minggu lepas tapi dah pergi pun lewat, kupang dah pun habis..

Frust juga mulanya, tapi tiba-tiba ternampak pakcik tu keluarkan udang geragau.. Saya pun teringat yang Kak Maznah ada sebut sebelum ni nak makan udang geragau.. Ma sha' Allah, betapa pemurahnya Allah.. Tak ada kupang, ada pulak udang geragau..

Kak Maznah ajar saya cara yang dia biasa masak udang geragau.. First of course kena bersihkan dulu, buang apa2 bendasing seperti ikan kecik,  kayu2, benda hitam2, kulit siput dan sebagainya.. Basuh bersih2 kemudian toskan sampai kering air....


Bahan-bahan:


1 kg udang geragau
2 biji telur
1 1/2 camca makan serbuk kunyit
garam secukup rasa
daun sup
daun bawang
1 biji bawang besar, dipotong dadu
2 biji cili hijau dipotong dadu
5 biji cili padi, dipotong halus
minyak masak


Cara-caranya:


  1. Masukkan udang geragau dalam mangkuk besar
  2. Masukkan garam, serbuk kunyit, daun sup daun bawang, bawang, cili hijau, cili padi, telur; gaul sehingga rata
  3. Cedok dengan sudu teh, goreng dengan api sederhana sehingga garing dalam minyal yang banyak (deep fry)


No comments:

Post a Comment