Wednesday, August 28, 2013

Sarak Ikan Kembung

Sumber: Kak Besah, Myresipi


Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • 1 kg ikan kembung - panjang dlm 7 inci
  • 1 cawan kelapa parut - ambil putih saja
  • 5 biji bawang merah, 3 ulas bwg putih & 1 sudu teh (rata) serbuk lada hitam
  • 2 biji telur
  • garam secukup rasa. (dlm 1 sudu teh rata)


Cara-cara

  1. ikan dibelah dari belakang.dibuka & dibuang isi perut & insang.cuci & tos kan.
  2. Dsc02088
    buang tlang tengah ikan dgn memotong tulang dileher ikan(bagi patah tulang tu je jgn smpai trpotong kpla ikan).angkat tulang ngn tangan kiri sambil tngan kanan mengikis isi dgn pisau.
  3. Dsc02090
    kikis isi ikan yg dh x brtulang tu dari ekor ke arah kepala.jgn menyongsang 9t, kulit ikan akn terkoyak,& isi x dpt dikeluarkan dgn banyak.
  4. Dsc02093
    camni la rupa ikan yg dh ramping stelah mnjalani rawatan pembuangan isi.....
  5. Dsc02094
    tumbuk bawang2, pastu campurkan kelapa, tumbuk2 sikit, campur pula isi ikan, tumbuk2 skit gak,pastu campurkn garam & lada hitam.
  6. Dsc02096
    kacau sebiji telur lalu campurkn dlm bahan tumbuk td.gaul sebati & suaikan rasanya.
  7. bahagi isi ikan kpd 8 bahagian.masukkan sebahagian kedalam kulit ikan. bentukkan kemas2. buat hingga habis.
  8. panaskan minyak,(goreng terendam). kacau sebiji telur + secubit garam. celup seekor ikan yg telah 'berisi' (suspen je bunyinye..) kedlm telur rata2 lalu digoreng.jika kulit ikan meleding, tekan/tindih dgn sudip sebentar.
  9. goreng hingga masak.jgn garing sangat. agak2 salutan telur dh garing, ok la tu.. goreng kedua2 bahagian ikan.

Bakso

Resepi 1

Sumber: Dapur Ibundo


Bahan:
Mee/mihun 
1 kilo tulang rusuk
Pentol  (sukalah banyak mana nak taruk)
2 inci halia
2 inci lengkuas di ketuk
6 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih 
8 biji sengkuang cina (kalau tak jumpa sengkuang cina janganlah menangis pulak. Ganti je dengan sengkuang biasa 1 biji)
2 bungkus sup bunjut tulang
1 sudu teh lada putih
Rempah 4 sekawan secukupnya
daun sup
daun bawang

bahan sampingan:
kobis dihiris halus
sambal cili api
kicap
sili sos
daun sup dihiris
bawang goreng

-Rebus tulang.  Banyak air boleh agak sendiri.  Masukkan lengkuas yang dititik.
-Blend sengkuang, tuang dalam periuk.
-Masukkan sup bunjut, garam dan sedikit daun sup/bawang
-Blend bawang besar, bawang putih dan halia
-Di kuali lain, panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan yang diblend tadi
-Masukkan ke dalam air rebusan
-Masukkan lada putih
-Bila daging empuk masukkan pentol
-Siap!! 

Bila nak makan, masukkan mee atau mihun ke dalam mangkuk. Letak hirisan kobis, daun sup, bawang goreng, cili sos, kicap dan cili.  Tuangkan sup ke atasnya. Makan panas-panas.



Resepi 2:

Sumber Che Iza Myresipi

Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • *UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....



Tuesday, August 20, 2013

biskut samperit

sumber: bukuresipi

300 gm buttercup
1 cwn gula aising 
2 cawan tepung gandum 
1cwn tepung ubi 
1 cawan tepung jagung (Ayak semua tepung bersama)

Pukul gula dan butter hingga sebati tp jangan sampai kembang. Bila gula dah sebati, masukkan kesemua tepung yang diayak bersama. Gaul hingga sebati. Jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit saja tepung. Nampak adunan tak lekat pada tangan dah ok. Jangan pula sampai bersih tgn tu, nanti biskut keras. Jika suka boleh warnakan doh dengan pewarna makanan. Masukkan dalam acuan samperit dan tekan bentuk bunga atas dulang pembakar. Jika suka hias atas samperit dengan coklat cip, manik, potongan ceri dan lain2. Bakar pada suhu 180 darjah lebih kurang 10 minit atau hingga masak. Tempoh membakar bergantung pada oven masing2..